Меню сайту
Овочі - статті, ідеї, пропозиції
|
Зимовий опеньок.Секрети вирощування.
Секрети зимового опенька
На жаль , зимовий опеньок ще дуже мало знайомий садівникам , однак він вартий того , щоб до нього придивитися уважніше. У цього гриба хороший смак , та й технологія його вирощування достатньо проста і зовсім затратна .
Як приготувати субстрат?
Готові до плодоношення субстратні блоки зимового опенька можна купити або виготовити самостійно. Для виготовлення знадобляться: поліпропіленові пакети ( вони більш термостійкі , ніж поліетиленові) , ватяні пробки , великий таз ( для перемішування субстрату ), трохи гіпсу (підійде алебастр або крейда ) , зерно - пшениця , жито або перлова крупа - і основа для майбутнього субстрату - деревина , тирса , лушпиння соняшнику або перемелені в садовому подрібнювачі гілки дерев і чагарників.
В одному пакеті об'ємом 5 л має бути 2,5 л субстрату і стільки ж повітря над ним. Мішок такого обсягу легко зробити з поліпропіленового рукава шириною 25 см , довжиною 50 см. Годиться також пакет з поліетилену ( ПНД) котрий витримує температуру вище 100 ° С. Ту сторону рукава , яка буде нижньою частиною пакету , потрібно заклеїти термічно або скотчем.
« Ватні » пробки діаметром 4 см можна виготовити з вати або з синтепону , який не був у вжитку. Для цього щільно скачайте в рулончик смужку синтепону довжиною 30-40 см і шириною 5-7 см. Обмотайте рулончик нитками так , як мотають клубок вовни.
Покладіть в таз всі компоненти - з розрахунку потрібної кількості блоків (замість гіпсу в субстрат можна добавити крейду) , кілька раз перемішайте і залиште суміш на деякий час , поки не вбереться вся вода. Потім розкладіть субстрат по пакетах - по 1300 г в кожен. Порожня частина пакету потрібна для того , щоб потім зробити « комір » для грибів . Горло мішечків закрийте ватяними або синтепоновими пробками , стягніть його мотузкою навколо пробки. Приблизно тиждень витримаєте закриті пробками пакети при температурі не нижче 16 ° С , щоб субстрат рівномірно просочився вологою і в ньому проросли цвілеві гриби - тоді іхл егче буде знищити при термообробці . Якщо на дні пакета накопичиться вода , треба злити її , проколовши пакет або відрізавши куточок , а потім герметично заклеїти отвір скотчем.
Наступна операція - термообробка ( стерилізація ) субстрату в автоклаві або в бочці на багатті. Перший варіант , звичайно ,кращий. У цьому випадку у побутовому автоклаві просто ставлять закриті поліпропіленові пакети з замоченим субстратом і витримують їх під підвищеним тиском і при температурі 120 ° С 3-4 години. Одночасно в автоклаві стерилізують в марлевому мішечку попередньо вийняті з пакетів ватяні пробки - вони ще знадобляться в родальшому.Така термообробка субстрату найбільш надійна .
Якщо ж використання автоклав не представляється можливим , допустима і стерилізація субстрату на багатті в бочці при температурі 95-100 ° С. Для цього візьміть 200 - літрову бочку, надійно встановіть її на бетонних блоках або на каменях над кострищем . На дно покладіть кілька цеглин до висоти , рівної 1/ 3 висоти бочки , а на них встановіть арматурну сітку. Налийте в бочку воду так , щоб її рівень був нижче сітки на 5 см. Можна обійтися без цеглин , якщо просвердлити три отвори в бочці на потрібному рівні і законтрить гайками три шпильки з різьбленням діаметром 10 мм , на яких і буде триматися сітка . Пакети з субстратом , закриті ватними пробками , встановіть на арматурну сітку.
Накрийте бочку кришкою і розведіть вогнище . Починати роботу краще в першій половині дня , щоб встигнути все зробити завидна. Кип'ятіть воду в бочці не менше черирех годин , рахуючи від моменту закипання. Після цього залиште все на ніч остигати. Наступного дня дістаньте пакети з субстратом з бочки і , не виймаючи пробок , поставте їх для подальшого охолодження в те місце , де потім будете працювати з міцелієм . Це має бути чисте приміщення без вентиляції або якесь безвітряне місце на свіжому повітрі.
Коли субстрат охолоне до температури нижче 30 ° С ( вимірювати температуру потрібно всередині субстратного блоку) , можна приступати до інокуляції - так професійні грибівники називають введення в субстрат грибного міцелію , а простіше - посів або зараження . Спочатку протріть стіл , велику тарілку і велику ложку ганчіркою , змоченою 1 %-ним розчином білизни (засіб для відбілювання білизни) . Покладіть частина міцелію в тарілку і розімніть його руками. Поставте поруч з тарілкою один з пакетів , розв'яжіть мотузку на його горлі , вийміть пробку і насипте столову ложку міцелію на поверхню субстрату. Вставте на місце пробку і обв'яжіть горло пакета мотузкою навколо пробки. Таким же чином внесіть міцелій в інші субстратні блоки.
Наступний етап вирощування грибів буде називатися інкубацією міцелію , а простіше кажучи - пророщуванням або зарощуванням. Щоб міцелій швидко і рівномірно розрісся по всьому субстратному блоку , потрібні певні умови , в першу чергу температура повітря не нижче +12 ° С і не вище 20 ° С. Вологість повітря значення не має , тому пакети можна розмістити як в приміщенні , так і на свіжому повітрі в саду , обов'язково в тіні. Заростання триватиме приблизно 30 днів . Крізь плівку пакета добре видно , як білі нитки ( гіфи ) міцелію обплутують весь субстратний блок , від чого він світлішає і стає більш щільним.
Після закінчення цього терміну пакети з пророщеним міцелієм перенесіть в приміщення з температурою повітря 8 - 12 ° С і відносною вологістю 80-85 % або встановіть їх в саду. Переносити блоки до місця їх майбутнього плодоношення треба акуратно , намагаючись не пошкодити поверхню блоку. Тепер приберіть з пакетів пробку. Верхню частину пакетів розпрямите , щоб вона стала циліндричною . А коли на поверхні субстрату почне з'являтися білий пушок ( зачатки плодових тіл, тобто вже самі гриби) , починайте періодично обприскувати субстрат водою з пульверизатора.
Щоб зробити появу плодових тіл більш дружньою можна провести ініціацію (стимулювання плодоутворення ) холодовим шоком. Для цього пакети з субстратом треба витримати 5 діб при низькій температурі ( 4-10 ° С) в підвалі або в холодильнику , а потім перенести на місце плодоношення в саду або в приміщення стемперату - рій 15-20 ° С. При вирощуванні зимового опенька в підвалі з температурою 4-10 ° С ініціація не потрібна. Можна ініціювати утворення зачатків грибів і заморожуванням міцелію . Для цього пакети з субстратом після інкубації поміщають на 3 години в морозильну камеру , а взимку просто виставляють на вулицю. Потім витримують при температурі 1-5 ° С в холодильнику або підвалі 2-3 дні. І потім переносять у тінь на свіже повітря або в приміщення з температурою 15-20 ° С. Через 3-4 дні повинні з'явитися маленькі гриби , які в пакеті почнуть тягнутися вгору
Збирання грибів
Плоди зимового опенька досить дрібні . Збирати їх окремо вельми скрутно . Тому була розроблена технологія, що забезпечує подовження ніжок і тим самим істотно полегшує збір грибів . Якщо зимовий опеньок вирощується в бутлях або банках , то на їх горлечко після інкубації надягають паперові комірці висотою 20-30 см. У розкритих поліпропіленових пакетах роль комірців може виконувати незаповнена субстратом верхня частина пакета. Комірці утримують в зоні росту плодових тіл виділяється з субстрату вуглекислий газ , а гриби прагнуть « вирватися » від нього на повітря до кисню , їх ніжки при цьому витягуються - все це виглядає як квітковий букет
З моменту появи зачатків плодових тіл зимового опеньку потрібне світло 50-100 люкс. Більш інтенсивне (особливо природне ) освітлення сприяє появі яскравого забарвлення грибів і небажаного затвердінню ніжки. При вигонці зимового опенька в погребі досить включати на кілька годин на день електричну лампочку потужністю 60 Вт. На відміну від гливи зимовий опеньок здатний в погребі формувати гриби правильної форми в повній темряві. При цьому грибочки стають білими , але їх смак не змінюється.
Як зручніше збирати гриби ? Краї пакета треба звернути вниз і зрізати цілком пучок грибів ножем або ножицями. Через 12-14 днів піде друга хвиля плодоношення , а за нею і третя . Біологічна ефективність використання субстрату (відношення сирої маси грибів до сухої маси субстрату) при стерильній технології вирощування досягає 150 %. Зазвичай, перша хвиля дає найбільший урожай , який складає для пакета з 2,5 л субстрату 250-350 г грибів . Основну частину врожаю представляють ніжки. Приємний смак мають і капелюшки , і ніжки , проте гурмани таки віддають перевагу більш м'яким капелюшкам .
Добавить свое объявление
Загрузка...
|
|