Меню сайту
Овочі - статті, ідеї, пропозиції
|
Шіїтаке.Як виростити делікатес.
Шіїтаке - він же японський , або китайський , гриб -в Україні став відомий порівняно недавно , хоча на своїй батьківщині , в Китаї , його використовують в кулінарії і медицині вже більше двох тисяч років. За формою і кольором він нагадує лугові печериці , з однією лише відмінністю - капелюшок у шіїтаке не білий , а коричневий. Гриб дуже смачний , відноситься до розряду делікатесних , але головне його достоїнство - незвичайні цілющі властивості , порівнянні тільки з женьшенем . Шіїтаке здатний продовжувати життя - саме так говорять про нього китайці та японці , називаючи його грибом імператора або еліксиром життя . Він допомагає організму протистояти вірусам і навіть ракових пухлин . Шіїтаке зараз займає друге місце (після печериці ) за популярністю серед культивованих грибів . Як і зимовий опеньок , його зручніше вирощувати на субстратних блоках.
Для виготовлення субстрат них блоків під шіїтаке найкраще підходять дубові стружки або тирса . Але гриб добре росте і на перемелених гілках будь-яких листяних дерев і чагарників. Для подрібнення в садовому подрібнювачі годяться довгі прямі гілки товщиною до 4 см , як голі , так і з листям . Є успішний досвід культивування шіїтаке на трісках з гілок берези , жовтої акації , вільхи , верби , осики і дуба.
Оптимальний обсяг субстрату в одному поліпропіленовому або поліетиленовому пакеті в цьому випадку становить 5 л . Як зробити пакет потрібного розміру і ватяну пробку , описано в статті по зимовому опеньку .В якості добавки можна використовувати зерно ячменю , пшениці або перлову крупу. Корисно внести 10 г крейди.
Після того як буде відміряно потрібну кількість інгредієнтів , складіть все в таз і витримайте протягом години , регулярно перемішуючи . Залишки води злийте через сито.
Розкладіть субстрат по пакетах масою ( 2600 г в кожен) . Горло пакетів закрийте ватяними або синтепоновими пробками і стягніть мотузкою. Потримайте пакети з субстратом три доби в при температурі не менше 16 с для рівномірного розприділення вологи .Воду що зібралася на дні пакетів зливають.Потім субстратні блоки пастеризують в автоклаві або в бочці на вогні.
Наступного дня дістаньте пакети з остиглим субстратом з бочки , переконайтеся , що температура всередині субстрату нижче 30 ° С , і починайте інокуляцію міцелієм - точно так само , як і з зимовим опеньком .
Інкубація і вигонка шіїтаке
Для освоєння всього субстрату в пакеті ( в теплому місці при температурі 20-26 ° С) міцелію шіїтаке знадобиться два з лишком місяці . Через плівку простежте , як іде заростання , - до кінця процесу субстрат повинен стати білим або білим з коричневими плямами , а можливо , і коричневим. На блоці можуть з'явитися характерні нарости того ж кольору , що й інша поверхня блоку , звані грибівниками попкорном. Але це ще не зачатки плодових тіл - за допомогою таких утворень шіїтаке в природних умовах, як би відштовхує кору дерева. Справжні зачатки плодових тіл зявляться значно пізніше.
Блоки , що заростають міцелієм , можна тримати не тільки в приміщенні , але і в затіненому місці в саду. Природно , що терміни цього процесу при цьому зміняться , але сам він не зупиниться. Заростання відбувається краще, якщо пакет з блоком стоїть вертикаль но , ватяною пробкою вгору.
Блок можна вважати готовим до плодоношення після часткового потемніння субстратного блоку або утворення на його поверхні зачатків плодових тіл. Треба мати на увазі , що на відміну від інших деревних грибів шіїтаке утворює плодові тіла не тільки на верхівці субстратного блоку , а й по всій його поверхні – при цьому пакет знімають , щоб він не заважав прогресії . Роблять це дуже акуратно , намагаючись не зламати зачатки плодових тіл . Потім блоки промивають у холодній воді , змиваючи ексудат , і встановлюють на місце , де і проходитиме плодоношення.
Якщо на блоці занадто довго немає плодових тіл або їх зачатків , можна прискорити його за допомогою холодового шоку. Для цього , не виймаючи блок з пакету , потримайте його в холоді ( від 0 до 10 ° С ) не менше трьох діб. Після цього блок в пакеті перенесіть в тепле місце ( 15-25 ° С) і накрийте його поліетиленовою плівкою. Через деякий час пакет видаліть , вимийте блоки під струменем холодної води і встановіть їх на місце для плодоношення.
Як росте шіїтаке.
Як би це не здавалося дивним , але гриби шіїтаке на субстратних блоках найкраще ростуть в тінистому місці в саду або в теплицях з огірками і томатами , якщо денна температура там не перевищує 30 ° С. Самі по собі ці блоки міцні , покриті щільною кіркою з міцелію , тому іх зручно переносить , якщо в цьому виникне необхідність. Блоки можна поставити або покласти прямо на землю. Що стосується догляду , то до плодоношення він обмежується поливом в суху погоду (це роблять як для зволоження , так і для охолодження ) , а після появи грибів блокам необхідний щоденний полив ( в сухий сезон їх бажано накрити ковпаком з поліетиленової плівки.
Плодоношення покращиться , якщо місце , де знаходяться блоки , буде добре захищений з усіх боків від вітру , а з південного боку - від сонця. Вдалий варіант - низина або приямок , де збирається Дощова вода. Тут субстрат добре зберігає вологу і охолоджується , тому гриби ростуть навіть в суху погоду , навесні і влітку , без будь-якого укриття. Неушкоджені блоки з щільною коричневою кіркою можуть плодоносити навіть на поверхні води. Для утворення зародків грибів блок покладіть в калюжу від дощу , в басейн або в бочку з водою. Приблизно через тиждень на мокрій стороні блоку утворюються зачатки плодових тіл . Після цього блок треба перевернути , і через 7-10 днів на його поверхні утворюються високоякісні плодові тіла. Субстратні блоки , що втратили вагу в суху погоду , слід замочити . Для цього проколіть їх тонким ножем у трьох місцях і « утопіть » на ніч у воді . Блок що набрав масу знову перенесіть в сад.
В саду блоки з шіїтаке з весни до осені дають великий урожай щільних , смачних і до того ж цілющих грибів . Капелюшки грибів використовуйте для супів і жаркого , ніжки сушіть для приготування цілющого порошку або настоянки. А з найбільш м'ясистих капелюшків виходить чудовий грибний шашлик.
Добавить свое объявление
Загрузка...
|
|