Любисток
Вирощування, збирання та зберігання
Любисток - пряна рослина, завдяки зовнішній подібності і запахом часто називають багаторічною селерою. Відноситься до сімейства Селерові . Потужний багаторічник заввишки до 2 метрів з великими зубчастими блискучим листям . Стебла і листя мають сильний « селеровий » аромат , використовують в супах , овочевих , м'ясних і рибних стравах , з черешків і коренів варять варення і роблять цукати. Молоді пагони , багаті аскорбіновою кислотою , каротином , органічними кислотами і мінеральними солями , особливо цінні весною, коли на городі мало іншої зелені .
Cорти
' Амур ' " ' Геракл ' , ' Дон Жуан ' , 'Лідер'
Умови необхідні для вирощування любистку
Невибаглива, холодостійка рослина: добре зимує в наших кліматичних умовах. На одному місці росте до двадцяти років. Погано переносить посуху і підвищену (вище 30 ° С) температуру повітря. Віддає перевагу родючим, легким, незаболоченим грунтам. Може рости в тіні.
Догляд за посівами любистку
Найголовніше в догляді за цією пряністю - своєчасні поливи . При тривалій посусі рослина може загинути. Надлишок вологи також шкідливий посадкам . У молодому віці необхідні регулярні прополки й підгодівлі , краще органічними добривами.
Розмноження любистку
Розмножують насінням , діленням куща або кореневими живцями. На розсаду сіють наприкінці березня в горщики ( по 2-3 насінини ) , після появи сходів (через 2 тижні) в горщику залишають один сіянець . Розсаду у віці 50 днів висаджують у грунт на початку травня на відстані 60-70 см один від одного. На ділянці досить мати кілька кущиків любистку . Насіння можна висівати прямо в грунт навесні або під зиму. При весняному посіві насіння сходять довше (близько місяця) , ніж при посіві під зиму. Кущі ділять навесні або на початку вересня , кореневі живці краще нарізати навесні.
Хвороби та шкідники
Рослина може бути вражена білою плямистістю ( септориозом ) , з шкідників - морквяною мухою , рідко - попелицею . Заходи боротьби: агротехнічні ( поливи , розпушування , проріджування , підгодівлі ) . З попелицею можна боротися за допомогою мильного розчину , настою часнику і бадилля пасльонових.
Збирання та зберігання любистку
Перше зрізання можна робити на другий рік після посадки. Найцінніша зелень любистку - весняна, переросше листя грубіє і втрачає смакові якості. Протягом літа бажано видаляти квітконоси, щоб усі поживні речовини надходили в листову масу. Остання зрізка можлива за місяць до настання холодів. Свіжі пагони зберігають у поліетиленових пакетах в холодильнику. Для тривалого зберігання листя висушують і прибирають в герметичну тару. Кореневища можна використовувати для зимової вигонки.
Добавить свое объявление
Загрузка...
|