Оман
Оман (девясил) багаторічна рослина сімейства Айстрові з високим (до 2 м ) прямим стеблом , великими листами і яскравими жовтими суцвіттями -кошиками . У нас ця рослина більше відомо як лікарська , що допомагає при простудних , шлункових і шкірних захворюваннях . У її склад входять мінеральні солі , аскорбінова кислота , ефірні з масла , вітаміни ( в основному Е ) і каротин. Завдяки вмісту в кореневищах Г інуліну застосовується в лікуванні цукрового діабету. Кореневища оману , що володіють сильним , але приємним ароматом I застосовують як прянощі при изго -з товления настоянок і бальзамів , а також при консервуванні . З молодих кореневищ можна робити цукати і варити варення . Цю доволі декоративну рослину краще Висаджувати в саду окремими групами. Сортів в оману немає.
Невибаглива , зимостійка багаторічна рослина . Для вирощування оману годяться сонячні , прогріті ділянки з пухким , багатим гумусом грунтом. Вологолюбний . На одному місці може рости до десяти років.
Вирощування оману
Оман можна розмножувати насіннєвим способом і вегетативним - діленням кореневища. На розсаду насіння сіють в кінці березня - початку квітня в невеликі ящички . У фазі 2 справжніх листочків сіянці пікірують в окремі горщики . На постійне місце розсаду висаджують , коли мине загроза заморозків. Насіння можна посіяти і прямо в грунт рано навесні , як тільки зійде сніг , або під зиму на глибину 1,5-2 см. У ряді між рослинами залишають 20-25 см , між рядами не менше 60 см. При озимому посіві сходи з'являються на 10-12 днів раніше , ніж при весняному .
Дво- трирічні кореневища ділять восени або рано навесні , залишаючи на кожному відрізку не менше двох нирок.
Догдяд
Догляд складається з прополок , поливів , розпушування грунту навколо кущів , видалення старих , відсохших пагонів після перезимівлі та підгодівлі ( особливо в перший рік життя).
Хвороби та шкідники оману
Оман практично не пошкоджується хворобами та шкідниками.
Збирання та зберігання врожаю оману
Трирічні кореневища викопують восени або ранньою весною , очищають від землі , миють і просушують. Товсті корені розрізають на шматки завдовжки 10 см. Для тривалого зберігання підготовлену сировину подвялюють на сонці і досушують в теплі. Висушені кореневища оману зберігають в коробках або полотняних мішечках .
Добавить свое объявление
Загрузка...
|